a
read the new post

Zan Petek

Plank ali deska po slovensko, je v svetu fitnesa ena izmed najbolj poznanih in tudi uporabljenih vaj. Njena namembnost služi stabilizaciji, ter čvrstosti trupa in je velikokrat uporabljena kot vaja za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. Le planki pa ne bodo dovolj. Za odpravo in življenje brez bolečin bo potrebnega veliko več.

💡 Učenje gibalnih vzorcev

Plank se izvaja bolj kot ne v izometrični oz. statični kontrakciji, kar pomeni, da ni premikanja medtem ko se mišica krči oz. proizvaja silo. Življenje človeka pa ne poteka v statični obliki, ampak ravno obratno.

Osvojitev mehanike gibanja oz. gibalnih vzorcev, ki v vsakdanu in treningu ne bodo povzročali dodatnega prekomernega stresa na hrbtenico, bo rešitev, s katero bomo naredili dolgoročno največ.

Sama rešitev pa ni tako lahko za odpravo bolečin in bo zahtevala nekaj časa in vztrajnosti.

Na eni strani poslabšana mobilnost in gibljivost, na drugi strani pa bodo prilagojeni oz. temu priučeni gibalni vzorci terjali svoj čas za reprogramiranje.

*Pogosto se pojavlja trditev oz. se svetuje, da je za ohranjanje zdravja hrbtenice potrebno dvigovati z nogami oz. iz počepa. Ta trditev ne bo popolnoma držala. Mišice ledvenega dela bodo stabilizatorji trupa, boki in stegenske mišice pa bodo tiste, ki bodo primarno obremenjene. Dokler lahko držimo hrbtenico v nevtralni poziciji oz. območju gibanja (majhni premiki v hrbtenici bodo vedno prisotni), ki je za posameznika še varno, se ni potrebno ničesar bati. Bo pa za to potrebna zadostna mobilnosti, gibljivost in tudi moč posameznika, ter seveda pravilno programiran gibalni vzorec.

Zadnjica

Močna zadnjica in gibljiva medenica sta pomembni!

Zaradi pretežno sedečega dela oz. načina življenja večine, zadnjične mišice postopoma izgubljajo svoj tonus in funkcijo. Spreminja se tudi lega medenice.

To pa lahko pomeni, da telo več ne bo delovalo kot učinkovita enota, čemu pa lahko posledično sledijo težave s hrbtenico (tudi koleni).

S planki ne bomo stimulirali zadnjice v dovoljšni meri, zato bodo potrebne druge vaje.

*Precej ljudi, ki trpi zaradi bolečin v hrbtenici, nima šibke muskulature okoli hrbtenice, prej ravno obratno. Mišice okoli hrbtenice so precej močne, saj prevzemajo večino dela. Šibkost se pojavlja ravno v zadnjici in tudi nogah.

Drža

“Porušena” oz. skrivljena telesna drža je lahko vzrok za bolečine v hrbtenici. Bolj kot bo ta ukrivljena, večjo obremenitev bo to predstavljalo za mišice spodnjega dela hrbta (kakor tudi za ostale dele telesa). Kar lahko privede do utrujenosti in posledično do bolečin.

Plank sam po sebi ne bo imel bistvenega vpliva na telesno držo.

Delo na zadostni mobilnosti sklepov, gibljivosti mišic in tudi njenem sproščanju (npr. samomasaža z valjem) bodo v tem primeru igrali precejšnjo vlogo.

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian