a
read the new post

Zan Petek

Glikemični indeks živila (GI) je merilo, ki izraža, kako hitro določeno živilo poviša raven glukoze v krvi po zaužitju v primerjavi z referenčnim živilom (to je glukoza). Ta referenca je v prvi vrsti namenjana sladkornim bolnikom tipa 1, ki jim služi za nadzorovanje nivoja krvne glukoze.

Živila z višjim GI povzročijo hitrejše in višje povišanje ravni sladkorja v krvi, medtem ko živila z nižjim GI povzročijo počasnejše in manjše povišanje. Ocene GI se gibljejo v razponu od 0 do 100. Živila, ki imajo vrednostj GI ≥ 70, se uvrščajo pod živila z visokim glikemičnim indeksom. Živilja, ki imajo vrednost GI ≤ 55, spadajo pod živila z nizkim glikemičnim indeksom. GI pa je uporaben za posameznike s sladkorno boleznijo. Za zdravega posameznika pa ta informacija ne bo odigrala tako pomembne vloge.

Kot drugo, vrednost GI se spremeni, če hkrati zaužijemo več vrst živil. Kar v praksi tudi, bolj kot ne, počnemo. Obrok je le redkokdaj sestavljen le iz enega živila (npr. kruha). Dodajanje beljakovin, maščob in vlaknin k obroku bo vplivale na nižjo vrednost GI samega obroka. Kljub temu je potrebno dodati, da nekaterim posameznikom živila z nižjim GI, lahko pomagajo pri uravnavi apetita.

Pri izbiri živil bo veliko bolj pomembno upoštevati celovito sliko prehrane in se ravnati po smernicah “uravnotežene” prehrane, ki vključuje dnevni energijski vnos, vnos posameznih makro in tudi mikrohranil.

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian