m

Zan Petek

Verjetno so vam vsem dobro poznani izzivi, ki postanejo še toliko bolj priljubljeni po praznikih, dopustih itd., ter promoviranjo hitro hujšanje. Slednji temeljijo na omejenem časovnem obdobju, po navadi pa trajajo od štiri do dvanajst tednov. V veliki meri gre za spremembo prehranskega režima in telesnega kompozicije ali pripravljenosti. Omenjeni izzivi so zastavljeni ali s strani raznih “fitnes vplivnežev” ali pa tudi od nas samih tj. trenerjev, (velikokrat) pa je skupna točka obojih nepoznavanje samega področja – pa naj bo to fitnes ali pa prehranska stroka. 

Eni jih zastavljajo z namenom prodaje raznih izdelkov, drugi pa zavoljo zavajajočih »hitrih rešitev«, hkrati pa promocijo hitrega hujšanja.

O večini (ne vseh) izzivov pa lahko rečemo le, da so popolnoma nesmiselni! Zdravo hitro hujšanje ne obstaja!

Izzivi, ki temeljijo na podobnih režimih, bodo za posameznika skorajda nemogoči oz. težko izvedljivi, saj lahko le-tega na koncu pustijo tako fizično kot tudi psihično izčrpanega. Posameznika lahko privedejo do negativnih posledic – vse od poškodb in nekontroliranih prenajedanj pa do zrušene samozavesti/samopodobe. Na drugi strani (sicer redkeje) pa govorimo o minimalnih spremembah oz. posegih v posameznika, pri katerih je končni rezultat/ sprememba velikokrat zgolj kratkotrajna ali pa celo ničelna.

Za vse zgodbe o uspehu obstaja prav toliko, če ne celo več zgodb o neuspehu, ob tem pa velja povedati,da se lahko prav tako zgodbe o uspehu velikokrat sprevržejo v zgodbo o neuspehu. Da bo imel zastavljeni cilj največjo možnost »preživetja« in s tem tudi največ možnosti za uspeh mora biti realističen hkrati pa zastavljen na dolgi rok.

Glavni vodili bosta trening in vzdržen prehranski režim!

Trening oz. telesna aktivnost, ki bo posamezniku predstavljala užitek ali vsaj najmanjše zlo, bo morala biti zanj tudi količinsko in težavnostno ustrezna oz. prilagojena.

Večina izzivov, ki je po navadi preveč restriktivna – tako glede izbire kot tudi glede količine hrane, je namenjenih izgubi maščobe/ teže. Ko govorimo o količini in izboru hrane oz. živil, je potrebno povedati,da se za dosego cilja ne bo potrebno odpovedati vsej hrani – potreben bo najverjetneje kompromis, ki bo temeljil na bodisi zmanjšani količini bodisi na »zdravi« alternativi trenutne prehrane.Spremembe se nikoli ne zgodijo skozi noč – zanje je namreč potreben čas. Vsak se lahko za omejeno obdobje »hira« in ima trening režim bodočega “navy seala”. A kaj potem, ko ne gre več?

Obdobje (od štiri do dvanajst tednov), ko se že večino izzivov konča, je komaj obdobje, v katerem lahko pričakujemo prve vidne spremembe – to pa lahko pričakujemo le, če se tega lotimo načrtno in z namenom dolgoročnosti. Dolgoročnost je namreč vseživljenjski postopek, ki se nikoli ne konča.

Obdobje hitrega hujšanja (od štiri do dvanajst tednov), ki je pogosto osrednji del teh izzivov, je obdobje, ki prinaša številne pasti in tveganja. Mnogi se zatečejo k ekstremnim metodam, kot so ekstremno omejevanje kalorij, prehajanje na nezdrave diete ali celo uporaba dvomljivih prehranskih dopolnil. Čeprav lahko takšni pristopi vodijo do hitrih rezultatov na začetku, pa so dolgoročno pogosto neučinkoviti in lahko povzročijo škodo na dolgi rok.

Hitro hujšanje je lahko nevarno tudi za psihično zdravje posameznika. Pritisk za doseganje hitrih rezultatov lahko povzroči stres, anksioznost in telesno neugodje. Poleg tega se lahko po koncu obdobja hitrega hujšanja pojavi jojo učinek, pri katerem se izgubljena teža hitro povrne, včasih celo več kot prej.

Namesto da se osredotočimo na hitre, a kratkotrajne rezultate, je pomembno, da si postavimo realistične cilje in vztrajamo pri dolgoročnih pristopih k telesni pripravi. To pomeni sprejemanje zdravih in trajnostnih sprememb v prehrani ter redno telesno aktivnost, ki jo uživamo in jo lahko vzdržujemo v daljšem časovnem obdobju.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da je vsak posameznik drugačen in da ni univerzalnega pristopa k telesni pripravi, ki bi bil primeren za vse. Zato je pametno posvetovati se s strokovnjakom, kot je osebni trener ali prehranski svetovalec, ki lahko pomaga pri oblikovanju prilagojenega programa, ki ustreza našim individualnim potrebam in ciljem.

V zaključku, kljub pritiskom in mamljivosti hitrega hujšanja, je najpomembneje, da se osredotočimo na dolgoročno zdravje in dobro počutje ter sprejmemo trajnostne spremembe, ki nam bodo omogočile doseči in obdržati želeno telesno pripravljenost vse življenje. Seveda je tudi pomembno, da najdete osebnega trenerja, ki vam bo odgovarjal, ter prav tako okolje za trening, ki vam bo odgovarjalo in v katerem se boste počutili prijetno.

Če imate kakšno vprašanje ali dilemo, sem tukaj vedno za vas.

 

 
 
 
 
 
Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian