a
read the new post

Zan Petek

Le mirovanje ne bo dovolj …

Nihče se rade volje ne poškoduje. Primorani smo mirovat. Ne smemo početi stvari, ki jih radi počnemo. Velikokrat se poškodujemo tudi v ravno nepravem trenutku, npr. pred treningom, tekmovanjem, potovanjem…Poškodbe so in bodo del našega življenja.

Mirovanje bo potrebno, a to le v tisti začetni fazi. Koliko mirovanja bo potrebnega pa bo odvisno od vrste in stopnje poškodbe. A le mirovanje za uspešno sanacijo ne bo dovolj.

Dolgoročno lahko samo z mirovanjem naredimo več škode kot koristi.

Danes si bomo pogledali splošni protokol postopnega vračanja po poškodbi, ki nam lahko pomaga pri hitrejšem in kvalitetnejšem povratku oz. formo.

*Naj bo jasno.

Najprej se moramo posvetovati z zdravnikom ali s strokovnjakom na danem področju, saj lahko le-ta objektivno oceni stanje in predlaga naslednje korake. Nepoznavanje stanja ali napačno ocenjevanje le-tega, lahko privede le še do dodatnih težav.

*Postopek, ki je naveden velja v prvi vrsti v primerih splošne/generalne* bolečine oz. poškodbe, kot je npr. bolečina v hrbtenici, vratu, kolčni predel…

Poškodbe sklepov, ligamentov, natrganih mišic, poškodbe hrustanca ipd. bodo zahtevale drugačen pristop oz. vrstni red. Hkrati je potrebno omeniti da tudi nekateri postopki oz. faze sploh ne bodo prišle v poštev oz. ne bodo imele veliko smisla.

Trajanje posamezne faze bo odvisna prav tako od vrste, stopnje poškodbe kot tudi hitrosti celjenja.

1. Faza

Obvladovanje/ ustavljanje bolečine (Pain management)

Prvi začetki po poškodbi so namenjeni obvladovanju oz. zmanjševanju bolečine. Sem so vključene splošne gibalne strategije npr. mobilizacije mehkih tkiv, vaje za mobilnost sklepov, raztezanje in v nekaterih primerih že tudi vaje z nizko obremenitvijo. V to skupino bodo sodile vaje v izometrični (statični) kontrakciji ali vaje s skrajšano amplitudo giba. S temi vajami počasi zmanjšujemo vnetja, sprožimo/ povečamo pretok krvi in postopamo lajšamo bolečino.

V tej fazi je prav tako potrebno biti pozoren na splošne gibalne navade, saj lahko nekatere povzročijo vnovične bolečine oz. zaustavijo ter podaljšajo celjenje. Npr. spopadamo se z bolečinami v križu. Prekomerno sedenje pa jih vedno znova sproži. To pomeni, da bo potrebno najti rešitve, kjer se bomo sprožilcem bolečin izognili.

Prav tako bodo v poštev prišli alternativni protokoli, kot so elektro stimulacija, kompresija, hlajenje ali ogrevanje.

2. Faza

Ko je akutna faza bolečine zmanjšana oz. končana, se lahko začnemo posluževati vzpostavljanja gibljivosti, senzomotorične kontrole, v nekaterih premerih, vajam z obremenitvijo.

Ko postane to mogoče, bo potrebno začet s ponovnim vzpostavljanjem gibljivosti. Če tega ne storimo, se lahko pri poškodovanem sklepu (odvisno od lokacije in resnosti poškodbe), razvijejo kontrakture (otrdelost sklepa oz. gibljivost sklepa postane omejena) ali se tudi “zatakne”.

Npr. če imamo poškodbo rotatorne manšete (v ramenu), lahko ta v primeru, da se izogibamo gibom skozi celoten obseg skozi daljše obdobje privede do sindroma zamrznjenega ramena, kar pa postopek rehabilitacije še dodatno podaljša ali pusti trajne posledice.

S vzpostavljanjem senzomotorične kontrole oz. njenimi vajami izboljšujemo nadzor in koordinacijo ter posledično kakovost gibanja. To poenostavljeno pomeni, da s kontroliranimi gibi in gibanjem obremenimo mišice okoli poškodovanega območja tem zmanjšujemo stres oz. obremenitev na poškodovani del, postopek celjenja pa s tem pospešimo.

V nekaterih primerih lahko začnemo z vajami z obremenitvijo v izometrični in tudi ekscentrični kontrakciji.

3. Faza

V končni zadnji fazi lahko začnemo uvajati trening z obremenitvijo, ki poteka skozi (ali skoraj) celotno amplitudo giba v ekscentrični kot koncentrični kontrakciji.

Zaradi poškodbe in bolečin smo primorani se vsaj za en čas odpovedati nekaterim aktivnostim oz. razbremeniti poškodovan del telesa. Posledica tega bo atrofija (izguba mišične mase) okoli poškodovanega območja. Ponovna pridobitev moči in mišične mase pa bosta pomemben faktor za prehod v stanje pred poškodbo in s tem v stanje za opravljanje željenih dejavnosti.

V zadnji fazi bolečin več ne bi smelo biti ali so le-te zelo šibke. Gibljivost in mobilnost pa sta v zadostnem oz. stanju pred poškodbo.

Končna faza je tudi tista, kjer lahko začnemo z vračanjem k dejavnostim, ki s poškodbo niso bile mogoče. Vračanje naj bo postopno in z dovoljšno mero pazljivosti.

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian