a
read the new post

Zan Petek

kalorije

Do prekomerne telesne teže v splošnem pride zaradi prevelikega vnosa energije (kalorij) oz. nezadostne porabe le-teh. Če zaužijemo (pre)veliko energije in to kombiniramo z nizko telesno aktivnostjo, se bo presežena energija shranila kot maščoba. 

Kaj pravzaprav so kalorije in koliko jih zares potrebujemo?

Energijska vrednost hrane se meri v enotah, ki jih imenujemo kilo kalorije (kcal). Hrana je naš vir energije, ki ga potrebujemo za vse telesne procese, ki se dogajajo v nas, pa tudi za vso fizično aktivnost posameznika. Povprečen fizično aktiven moški za vzdrževanje zdrave telesne teže potrebuje približno 2.500 kcal na dan, povprečna fizično aktivna ženska pa približno 2.000 kcal na dan.

kalorije

Sicer se številka sicer sliši visoka, a je ta lahko zelo hitro dosežena in presežena in to brez, da bi imeli občutek sitosti oz. polnosti.

Vzrok temu so:

   • Dostopnost hrane
   • Psihološke motnje, dolgčas
   • (predelana) hrana, ki vsebuje kombinacijo maščob in sladkorja in je tako prava energijska bomba
   • Alkohol
   • Sladke pijače
   • Nepoznavanje osnovnih principov energijskega vnosa (vnos-poraba)

Kaj storiti?

➡️ Kalorijski vnos

Kalorijski vnos je eden izmed glavnih faktorjev zdravega prehranjevanja. Debelost je v današnjem času postala najpogostejša kronična presnovna bolezen in je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok povečane obolevnosti, ter tudi umrljivosti.

Ko govorimo o samem kalorijskem vnosu vrsta prehrane oz. to čemur se moramo izogniti, niti ni bistvena. Tudi če izbiramo še tako kvalitetno hrano, si s prekomernim kaloričnim vnosom ne bomo naredili nobene usluge.

➡️ Vnos hranil

Zgoraj napisano pa nikakor ne pomeni, da vrsta užite hrane ne igra nobene vloge. Vsekakor jo!

Hranilno gosta hrana je tista, ki vsebuje pomembno količino hranil (vitaminov, mineralov, beljakovin, maščob, vlaknin in drugih elementov snovi) na relativno malo količino energije (kcal). Tako bo npr. zelenjava z malo količino energije vsebovala veliko količino hranilnih snovi. Na drugi strani bo npr. torta (standardna priprava) na precejšnjo količino energije vseboval manjšo količino hranil.

Pod hranilno gosta živila sodi na primer: zelenjava, sadje, polnozrnata žita, stročnice, oreščki, semena, mlečni izdelki (z nižjo vsebnostjo maščob), pusto meso, morski sadeži in ribe.

Kljub vsemu velja izpostaviti, da bo hranilno gosta hrana navadno vsebovala že v osnovi manj kalorij.

Naloži si brezplačen PDF z obroki in kalorijami ter spremljaj, koliko kalorij zaužiješ s svojimi obroki.

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian