a
read the new post

Zan Petek

Gibanje oz. aktiven življenjski slog zagotovo predstavlja eno izmed kvalitetnejših »zdravil«, ki pripomorejo k bolj zdravemu in vitalnemu življenju. Kljub temu se večina odrasle populacije srečuje s pomanjkanjem gibanja. To še posebej velja za zahodni svet, kjer prevladuje sedeč slog življenja.

K temu je nedvomno pripomogel tehnološki napredek. Naj gre za sedeče delo, mobilnost, za katero danes največkrat potrebujemo le ključ od avtomobila in poln rezervoar goriva, ali morda za prehranjevanje, ki je veliko enostavnejše kot nekdaj. Slednje največkrat od nas terja pot do domačega hladilnika, v tistih res »težkih« časih morda pot do trgovine.

Opisan življenjski slog pa s seboj prinaša številne negativne posledice, ki se jih ljudje morda sploh ne zavedamo ali pa jih potisnemo nekam na obrobje našega razmišljanja in na njih ne mislimo (dovolj) pogosto. Skupek posledic, ki jih dolgoročno sedenje prinaša, je naslednji:

      • Zmanjšana mišična moč oz. sam upad mišične mase, ki je bil sicer lahko že v osnovi v pomanjkanju.
      • Slabša aerobna vzdržljivost.
      • Porušena telesna drža. Slednje poveča obremenitev na zapestja, vrat, ramenski obroč in seveda križ. Zgrbljen položaj telesa negativno            vpliva tako na notranje organe, kot tudi na samo dihanje.

💡 Kaj lahko storimo sami?

Redna telesna vadba vsekakor precej pripomore k zmanjšanju negativnih učinkov pretežno sedečega dela. Kljub vsemu pa vadba ne bo dovolj.

Redne spremembe položaja in majhni aktivni odmori, ki lahko trajajo le nekaj minut, so vsekakor dobrodošla sprememba v primeru večurnega sedečega dela. Z njihovo pomočjo bomo pospešili prekrvavitev, aktivirali mišice ter povečali našo koncentracijo, ki po določenem času ene in iste aktivnosti prične pešati.

Kaj vključiti v aktivni odmor? 🤔

Ostanite z mano. Kmalu vam pokažem nekaj vaj, ki vam lahko pomagajo zmanjšati morebitne bolečine in negativne posledice pretežno sedečega načina življenja.

Close
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

en_USEnglish