m

OB SEDEČEM DELU

Veliko ljudi, ki se soočajo s pretežno sedečim načinom življenja, že čutijo njegove posledice, ki so velikokrat precej neprijetne. Med njih lahko zagotovo uvrstimo:

Debelost: Sedeči način življenja povečuje tveganje za nastanek debelosti pri posamezniku, saj zmanjšuje dnevno porabo kalorij. Če temu dodamo še nezdrav način prehranjevanja, imamo dokaj hitro popoln recept za katastrofo.

Srčno-žilne bolezni: Sedeči način življenja je povezan s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap in visok krvni tlak.

Diabetes: Sedeči način življenja lahko poveča tveganje za razvoj diabetesa tipa 2.

Slabše ravnotežje in koordinacija: Pri osebah, ki večji del dneva presedijo, pogosto lahko opazimo tudi šibkost mišic in posledično poslabšanje ravnotežja in koordinacije.

Slaba drža: Vse skupaj pa dolgoročno vodi tudi v slabo držo, bolečine v hrbtu in vratu ter druge težave s hrbtenico. 

Kaj lahko naredim danes, da bo moj jutri boljši?

Kljub temu pa ni vse zamujeno! Z redno aktivnostjo in kvalitetnimi prehranjevalnimi navadmi lahko poskrbiš za to, da bo vpliv sedečega življenjskega sloga kar se le da majhen.

Večkrat na dan si privoščite stoječ odmor: Skušajte nekaj korakov narediti vsaj enkrat na uro. Ni potrebno veliko. Vstanite od pisalne mize in se sprehodite do kuhinje ter vmes popijte kozarec vode. 

Redna telesna aktivnost: Poskrbite za redno telesno aktivnost. Dobro je, da se odločite za kombinacijo različnih vrst vadb – vse od vaj za moč, mobilnst ter kardio vadbe.

Poskrbite za sprostitev mišic: Med delom si vzemite odmore in si raztegnite mišice. Poskusite sprostiti mišice vratu, ramen in hrbta.

Uravnotežena prehrana: Prehrana naj bo uravnotežena in raznolika, da zadostite vsem potrebam svojega telesa. Pozorni bodite tudi na vnos vitaminov in mineralov.

Hidracija: Ob uravnoteženi prehrani nikakor ne pozabite na hidracijo, ki je za zdravje ključnega pomena!

Prilagodite svoje delovno okolje: Prilagodite delovno okolje tako, da bo čim bolj udobno in ergonomsko. Nastavitevi stola, mize, osvetlitve in zaslona lahko pomagajo zmanjšati utrujenost oči in mišic.

 

 

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian