m

NAPAKE, KI JIH POČENJO ZAČETNIKI V FITNESU

Spodbujam vse, da vstanete in se enkrat dokočno aktivirate. Ne glede na vašo telesno pripravljenost, obstaja dejavnost, ki ustreza vašim potrebam in veščinam. Od kolesarjenja, teka, dvigovanja uteži… nekaj se bo našlo, kar vam bo v veselje in tudi korist.

Razumem, vsak začetek je težak. Brez izkušenj ali z le nekaj teh, je težko vedeti, kaj početi in kje sploh začeti.
S tem ko, pomanjkanje izkušenj pa lahko vodi do številnih napak. Medtem ko nekatere manjše mogoče niso niti omembe vredne, lahko druge privedejo do resnih težav, tudi poškodb.

Kot trener si želim, da vsi izkoristite svoj potencial in se izognete tem najpogostejšim napakam, ki jih bom predstavil v tem zapisu.

Imam pa dobro idejo!

Če ste začetnik in iščete telovadnico, ki ji boste rekli dom,
vas vabim, da se pridružite moji vadbeni ekipi v živo na lokaciji (Maribor) še danes. Za vse ostale pa imam pripravljene online vadbe in svetovanja, ki jih boste lahko delali kjerkoli in kadarkoli!

1.) PRETIRAVANJE


Postavljanje ciljev je pomembno! Dajejo nam predstavo o končni destinaciji h kateri lahko stremimo. Zadan cilj si pa seveda vsi želimo doseči čimprej, še danes oz. že kar včeraj.

Takšna miselnost in prevelika želja pa sta ponavadi recept za katastrofo, ki je tesno povezana s pretiravanjem, ki temelji na kvantiteti in ne na kvaliteti. Mnogi začetniki se namreč brezglavo zaženejo na vse možne vadbe z željo po hitrih rezultatih. Ta pa ponavadi prinese ravno nasproten učinek. Frustracije in velikokrat tudi nepotrebne poškodbe.


2.) POSTAVLJANJE (PRE)AMBICIOZNIH CILJEV


Vidne spremembe ponavadi zahtevajo več časa in truda, česar pa se ponavadi ne zavedamo. Spremembe in navade se ne zgodijo skozi noč, potrebno je biti tudi potrpežljiv, kar pa ponavadi ljudje nismo. Zato se velikokrar zgodi, da cilj opustimo.
Preden se lotimo nečesa je potrebno določiti cilj ali vsaj smer v katero bi radi premik naprej. Ta mora bit zasnovan na realistični časovni komponenti, kot tudi realistično dosegljiv glede na posameznikove sposobnosti.


3.) POMANJKANJE NAČRTA


Sicer velikokrat predstavo kaj si želimo imamo, a ponavadi je pot do tja neznanka.

Ena najpogostejših napak, ki jo mariskdo stori je, da nima zasnovanega načrta kako bo prišel do željenega cilja. Brez načrta se hitro izgubi tako fokus kot tudi smer. Cilji morajo biti jasno postavljeni, specifični, merljivi, dosegljivi in ustrezno časovno omejeni. Le takšen pristop bo povečal možnost uspeha.


4.) OPRAVLJANJE ISTEGA (VADBENEGA) PROGRAMA ZNOVA IN ZNOVA


Definicija norosti: “Delati vedno znova iste stvari in pričakovati drugačne rezultate.” (A. Einstein)

Lotiti se nečesa, ponavadi pomeni, želja po spremembi, ki je prepletena z napredkom. A, napredek ne bo trajnosten, če bomo ves čas počeli enake stvari. Enako bo obveljalo tudi pri treningu.

Če boste ves čas ponavljali isti vadbeni program, ki ste ga nekje dobili, se bo napredek precej hitro ustavil. Vadbeni program mora biti zasnovan tako, da bo ponujal konstanten stimulus za vaše telo, ta pa mora biti zasnovan na smiselnih spremembah.


5.) POZABLJANJE NA OGREVANJE


Ne bom izgubljal besed: – ogrevanje je POMEMBNO in veliko od nas ga z “veseljem” izpusti.
Kar pa se ne bi smelo zgoditi.

6.) NEZDRAVA PREHRANA
Noben načrt vadbe ne more nadomestiti slabih prehranjevalnih navad. Obisk telovadnice in vadba lahko naredita le toliko.
Zdravo prehranjevanje pa bo imelo zelo pomembno vlogo.


Kaj pa pomeni se zdravo prehranjevati?


Zdravo prehranjevanje so navade znotraj življenjskega sloga in ne le vrsta hrane ali izdelkov, katere bi morali jesti.
Iz objketivnega pogleda bo to način, ki nas bo ohranjal pri (zdravi) telesni teži in odstotku maščobe, ki ne bosta vzrok za možne zdravstvene komplikacije; in hrana, s katero bomo vnesli dovolj makro- in mikro hranil, ki bodo zadovoljile telesne potrebe.

Iz subjektivnega pogleda bo to prehrana, ki bo dala osebno zadovoljstvo in ne občutka restrikcije.


Če nimate ideje kaj uživati in/ali ne veste kaj pri prehrani delate narobe, se lahko za prehransko svetovanje 

obrnete na mene in z veseljem vam bom pomagal.

 

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian