m

KARDIO VADBA

KAJ JE KARDIO VADBA?

Kardio (kardiovaskularna) vadba, je oblika vadbe, ki pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja. Običajno gre za aktivnosti, ki povečujejo srčni utrip in ohranjajo višjo stopnjo telesne aktivnosti za daljše obdobje.

Kardio vadba običajno vključuje aktivnosti, kot so tek, kolesarjenje, plavanje, ples in aerobika.

Med kardio vadbo se pospešita srčni utrip in dihanje, človek pa se prične tudi potiti.

Priporočljivo je, da odrasli vsaj 150 minut na teden opravijo kardio vadbo srednje do visoke intenzivnosti. To lahko posameznik razdeli tudi na manjše obroke, kot so 30 minut na dan, pet dni v tednu. 

Katere so prednosti kardio vadbe?

Kardiovaskularna vadba ima veliko številne prednosti. Nekatere izmed teh prednosti so:

Izboljšanje srčno-žilnega zdravja: Kardio vadba pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja, kar lahko zmanjša tveganje za nastanek srčnih bolezni, možganske kapi in drugih bolezni srca in ožilja.

Povečanje telesne pripravljenosti: Kardio vadba lahko poveča telesno pripravljenost posameznika in izboljša njegove aerobne zmogljivosti. Oseba, ki se redno ukvarja s kardio vadbo, se zato navadno počuti manj utrujeno med opravljanjem vsakodnevnih nalog. 

Hujšanje in vzdrževanje zdrave telesne teže: Kardio vadba je učinkovita tudi pri izgubi telesne teže oz. pri vzdrževanju zdrave telesne mase.

Izboljšanje razpoloženja: Kardio vadba lahko poveča raven endorfinov v človeškem telesu, kar lahko izboljša razpoloženje in zmanjša stres ter tesnobo.

Izboljšanje spanja: Kardio vadba lahko pomaga izboljšati kakovost spanja in zmanjšati nespečnost.

Izboljšanje kognitivne funkcije: Kardio vadba lahko pomaga izboljšati kognitivne funkcije posameznika, kot so spomin, pozornost in sposobnost učenja.

Zmanjšanje tveganja za kronične bolezni: Kardio vadba lahko zmanjša tveganje za različne kronične bolezni, kot so diabetes, osteoporoza in nekatere oblike raka.

 

Zapri
Delovni čas

Ponedeljek – Petek:
07:00 – 21:00

Sobota:
07:00 – 16:00

 

Povežimo se
About

Pridobi 10 % na nakup enega treninga ali 20 % popust na paket treningov!

[mailerlite_form form_id=1]

sl_SISlovenian